Meer wanbetalers zorgpremie

Het aantal wanbetalers is in 2014 met maar liefst 6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Inmiddels staan er in Nederland bijna 300.000 mensen geregistreerd als wanbetaler bij de zorgverzekeraars. Dit houdt in dat 1 op de 45 volwassenen een betalingsachterstand heeft van minstens 6 maanden.

Het aandeel wanbetalers is het grootst onder jongeren, alleenstaande ouders, allochtonen en mensen met een uitkering. Dit is te verklaren doordat deze mensen gemiddeld een lager inkomen hebben, en daardoor meer moeite hebben met het betalen van de steeds hoger wordende zorgpremie. Door uw zorgtoeslag te gebruiken voor het betalen van uw zorgverzekering kunt u voorkomen dat ook u in de problemen komt.

Wat gebeurt er met wanbetalers?

Bij een betalingsachterstand van meer dan 6 maanden, wordt deze vordering door de zorgverzekeraar overgedragen aan het Zorginstituut. De zorgverzekering blijft doorlopen, maar er wordt beslag gelegd op een deel van het inkomen. Bovendien wordt er maandelijks een boetebedrag in rekening gebracht. De totale kosten kunnen zo flink oplopen. Er kan op deze wijze maximaal 140 euro per maand ingehouden worden. Pas na het afbetalen van de gehele schuld kan er weer op de reguliere wijze een verzekering afgesloten worden. Dit kan echter wel heel lang duren. Ruim 100.000 mensen maken al meer dan 4 jaar gebruik van deze regeling.

One thought to “Meer wanbetalers zorgpremie”

  1. Hallo! Leuk artikel, veel informatie, top! Zal dit artikel zeker delen met wat vrienden! Groetjes uit Utrecht 🙂

Reacties zijn gesloten.