Laagste inkomens gaan erop vooruit

Op Prinsjesdag zijn de nieuwe belastingplannen voor 2016 bekend gemaakt. Zowel de zorgpremie als het verplichte eigen risico gaan volgend jaar omhoog. Naar verwachting gaan de premies voor de basisverzekering omhoog met 92 euro per jaar, wat uitkomt op een stijging van 7 euro per maand. De basisverzekering komt met deze stijging boven de 100 euro per maand uit. Ook het verplichte eigen risico gaat omhoog van 375 euro naar 385 euro per jaar.

Zorgpremie stijgt, zorgtoeslag ook.

Niet alleen de zorgpremie gaat volgend jaar omhoog. Als compensatie zal voor de lagere inkomens de zorgtoeslag ook stijgen. Hiervoor gaat de zorgtoeslag omhoog van 78 euro per maand in 2015 naar ongeveer 84 euro per maand in 2016. Om dit te financieren wordt de verdeling van de zorgtoeslag anders. De lage inkomens krijgen meer, de hogere inkomens krijgen minder. Hoe dit exact verdeeld wordt, en welke inkomensgrens er in 2016 gaat gelden wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Bovenstaande bedragen zijn op dit moment nog niet definitief. De komende maanden zullen de verzekeraars de tarieven voor volgend jaar bekend gaan maken. De kans bestaat dat deze minder hard zullen stijgen dan door het kabinet is voorspeld. De zorgtoeslag hoeft dan ten opzichte van 2015 minder verhoogd te worden. Voor de lage inkomens wordt deze met eenzelfde bedrag verhoogd als de premie voor de basisverzekering. Hierdoor gaat deze inkomensgroep er volgend jaar niet op achteruit.