Eigen risico gaat omhoog

Volgend jaar gaat het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering omhoog van 375 naar 385 euro. Dit eigen risico geldt voor vrijwel alle zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Eigen Risico – Wat valt er niet onder?

Niet alle zorg die vanuit de basisverzekering vergoedt wordt valt onder het eigen risico. Het bezoeken van een huisarts of huisartsenpost valt ook in 2016 niet onder het eigen risico, en blijft voor u dus geheel kosteloos! Ook voor verloskundige zorg, kraamhulp en wijkverpleging betaalt u geen eigen risico, net als bij alle zorg die vanuit een aanvullende verzekering vergoed wordt.

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met u meeverzekerd. Voor alle zorg die zij nodig hebben betaalt u geen eigen risico. Ook volgend jaar blijft de zorg voor uw kinderen dus geheel gratis. Voor sommige medicijnen of hulpmiddelen kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Dit staat los van het eigen risico. In de voorwaarden van uw verzekeraar kunt u zien of dit voor u ook van toepassing is.

Bij veel verzekeraars is het mogelijk het eigen risico in termijnen te betalen. U betaalt dan maandelijks een deel van dit bedrag, zodat u aan het eind van het jaar het volledige bedrag heeft betaald. Mensen die geen of weinig zorg nodig hebben, hebben de mogelijk het eigen risico op te hogen tot maximaal 885 euro. Als u dan wel onverwacht betaalt u een aanzienlijk hoger deel van de kosten zelf, maar u krijgt hier dan wel weer een lagere maandpremie voor terug.